2020. augusztus 24., hétfő

Annalisa Strada: Két rózsaszín csík



 Fülszöveg:


"A tested a tiéd. A gyerek a tiéd. Azt teszel, amit akarsz."
Mihez kezd egy 16 éves lány, ha terhes lesz?
Fontos téma, fontos döntések
Perla élete olyan, mint a legtöbb 16 éves lányé. Iskolába jár, sportol, ábrándozik, és barátnőjével, Allegrával megosztja minden titkát. Ami hiányzik az életéből: a szerelem. Bár óvodás kora óta tetszik neki a suli egyik legmenőbb sráca, Cesare, úgy tűnik, nála nincs esélye.

A két fiatalt azonban egy buliban mégis elragadja a hév, és váratlanul megtörténik, ami elképzelhetetlennek tűnt: összejönnek egy éjszakára. A lány azonban nem sokkal később rájön, hogy terhes...

Kire számíthat ebben a helyzetben egy kamasz? Merre induljon? Kinek mondja el, mi történt? És persze a legfontosabb: vállalja-e az anyaságot Perla?



Elég kényes és érdekes témát dolgozott fel a könyv, ami nem más, mint a terhesség kamaszkorban. 

A történet főszereplője a 16 éves Perla, ahogy a fülszövegben is olvasható egy buliban elragadja a hév és elveszíti a fejét , vele együtt az ártatlanságát. Pár héttel később szembesül a ténnyel, hogy terhes, innentől kezdve számos akadályt kell teljesítenie, elmondania a szüleimnek, a fiúnak, aki teherbe ejtette és ott a "hogyan tovább?" kérdése is.

 Kinek kell meghoznia egy ilyen helyzetben a végső döntést? Perlának vagy a szüleinek? Van-e egyáltalán jó döntés?

Végig kísérhetjük mi zajlik le ilyenkor az agyban és a lélekben, a döntési folyamatot , a reakciókat egy 16 éves lány nézőpontjából. Megismerhetjük a barátnője, a fiatal apuka, a családtagok és a szülők véleményét.Szinte mindenki állást foglal a történetben, még egy kicsit az orvos is.

Tanulságos történet, hogy csak pár dolgot említsek:

* A szorgalmas,a jó tanuló lányok is hibáznak

* A beilleszkedési kényszer hatása

* A szülők nagy elvárásai, miközben nem nyújtanak elegendő/megfelelő érzelmi támogatást

Én nagyon ajánlom a könyvet kamaszoknak, de szülőknek is.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése